
KOAH NEDİR?
KOAH’ın açılımı kronik obstrüktif akciğer hastalığıdır. Aynı zamanda kronik bronşit ya da amfizem olarak da bilinen KOAH nefes almayı zorlaştıran ve tedavi edilmediği takdirde ilerleyip ciddi sonuçları olan bir rahatsızlıktır. KOAH’ın belirtileri hemen ortaya çıkmaz hatta hastalığın belirtilerinin dikkat çekici boyuta gelmesi birkaç yıl sonra olabilir. KOAH hastaları genelde sigara tiryakileri olur bundan dolayı da öksürük ve balgam yakınması başta hastanın kafasında “sigaradan oluyor” düşüncesine yol açar ve önemsenmez. Halbuki bu dönemde hastalığa tanı konulması hastanın kaderini doğrudan etkilemektedir.
KOAH NEDİR – KOAH BELİRTİLERİ NELERDİR?
Uzun süren kronik öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı ve güçlüğü, hırıltılı nefes alma, çabuk yorulma aşırı halsizlik, fiziksel aktivite de zorlanma KOAH hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır. Öksürüğün genelde sabahları daha sık ve arka arkaya olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte kronik bronşitin ön planda olduğu KOAH rahatsızlıklarında öksürüğün yanında balgam çıkarma da görülür. Eğer hastalık bu dönemde fark edilmez ve sigara tüketimi devam edilirse hastalık ilerler ardından hışıltılı solunum ve nefes darlığı gibi yakınmalar meydana gelir. Bununla birlikte bazı hastalarda kan tükürme (hemoptizi) de görülür.
Henüz erken olan bir dönemde sigara bırakılırsa KOAH belirtileri gerileyebilmekte ve hastalığın gelişimi de durabilmektedir. KOAH hastalığının seyretmesi alevlenmeler şeklindedir. Stabil dönem ile alevlenmelerin tedavisi farklıdır. Ölümlerin en önemli neden KOAH’ın ilerlemesine sebep olan alevlenmelerdir. Diğer sağlık sorunlarının da alevlenmelere katılmasıyla birlikte hastalık ilerler ve yönetimi daha da güç duruma gelir.
KOAH NEDİR – KOAH ALEVLENMESİNİN ETKİLERİ
Alevlenme durumu akciğer fonksiyonlarına oldukça hızlı bir şekilde zarar vermektedir. Bunun dışında alevlenmenin insan vücuduna etkileri; hastanın yaşam kalitesinde bozulma, hastaneye yatış riskinin artması, ölüm veya komplikasyon riskinin artmasıdır.
KOAH rahatsızlıklarının bazılarında ön planda amfizemin bulunmaktadır. Bu tür olgularda KOAH hastaları en çok nefes darlığından şikayetçi olurlar. Uzmanlara göre bu tür hastalar genelde astenik, ince yapılı tiplerdir.
Ağır ve çok ağır KOAH’larda kandaki oksijen sayısında azalma ve bununla birlikte morarma ve en sonunda kalp yetersizliğinden dolayı ayaklarda belirgin bir şekilde şişme görülür. Hasta 35 yaşına gelmeden fark edilemese de bu yaştan sonrası çok önemli olup belirtilerin artması halinde günlük yaşamını etkileyebildiği uzmanlar tarafından doğrulanmıştır. KOAH hastalarının sık sık solunum yolu enfeksiyonlarına yakalandığı gözlemlenir. Fakat KOAH bazen hiçbir belirti göstermeden de gelişebilir.
İlerleyen zamanlarda KOAH belirtileri öyle bir hal alır ki hastaneye gitmek zorunda kalabilirsiniz. Mesela herhangi bir fiziksel aktivite sırasında nefes darlığı yaşama ihtimaliniz artabilir. KOAH ‘ın belirtilerinin şiddeti hastanın sahip olduğu akciğer hasarına göre farklılaşabilmektedir. Ciddi KOAH hastası bir insanda ayak bilekleri, ayaklar ya da bacaklarda şişme belirtileri gözlemlenebilir. Ayrıca bazı ciddi belirtiler hastanede tedavi edilemez belirtilerdir.
Her türlü sağlık sorunlarınızı, Check-up, yada başka tabirle çekap yaptırarak vücudunuzun sağlık haritasının çıkarılması ve mevcut durumda bir rahatsızlığa neden olmayan ve fakat olası bir sıkıntının gözlemlenerek teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz. Öyleyse Genel bir sağlık taraması yaptırarak, mevcut rahatsızlıkların belirlenmesine, ve ilerde rahatsızlıklara yol açabilecek anormal durumların ortaya çıkarılmasını sağlayabilirsiniz. Kısaca Checkup (Cekup) yaptırarak mevcut hastalıklarınızı ve ileride hastalıklara yol açabilecek sakıncalı unsurları tespit, teşhis ve tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz.
Check up fırsatlarını ve check up kampanyalarını takip etmek için Bu Linki tıklayın ve ya Check Up Kampanya bilgisi için 0546 274 02 73 (Şimdi check-up zamanı.)
“Akciğer kanseri tedavisinde gelişmeler” Makalesi de ilginizi çekebilir.
“Zatürre (Pnömoni) Nedir? Makalesi de İlginizi Çekebilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN