
ÇOCUKLARDA EEG ÇEKİMİ
Söz konusu çocuklarımız oldu mu, kılı kırk yararız. “Çocuklarda EEG çekimi zararlı mıdır?”, “Çocuklarda EEG nasıl çekilir?”, “EEG çekimi ne işe yarar?”, “EEG çekimi acıtır mı?” gibi bir çok soru aklımıza gelir. Bu soruların tamamına cevap bulacağınız yazılarımız olacak ama burada daha çok teknik konuları bulacaksınız. Örneğin çocuklarda EEG çekiminde elektrodların yerleşimi hususu. Bu konu büyük önem arz etmektedir. EEG yaklaşık 23 adet küçük denilebilecek elektrodun bir tür jel de diyebileceğimiz bir madde yardımıyla saç bulunan kafa derinize yerleştirilmesi ve bir bilgisayar sayesinde beynin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi şeklinde yapılır.
Çocuklarda EEG çekimi zararlı mıdır?
Çocuklarda EEG çekimi tamamen zararsız bir inceleme yolu olduğunu size söyleyebiliriz. EEG’ de hiçbir radyasyon etkisi denilebilecek bir etki barındırmaz.
EEG Çekiminde Pozisyonumuz nasıl olmalı?
EEG çekimi sırasında sakin bir şekilde yatmalı veya oturmalısınız. Eğer kaliteli yani parazitsiz kayı alabilmek istiyorsanız sizden istenmedikçe gözlerinizi kapatıp çene ve boyun kaslarınızı gevşek tutmalısınız. EEG teknisyeninin size verdiği direktiflere göre hareket etmelisiniz.
Çocuklarda EEG çekiminde Filtrelerin durumuna dikkat!
Bunların dışında Çocuklarda EEG filtrelerinin doğru şekilde ayarlanması da oldukça önem arz etmektedir. Genellikle belirli aralıklarla ışık uyaran ve derin bir nefes alıp verme gibi aktivasyon şekilleri rutin olarak kullanılmaktadır. Buradaki amaç ise anormal aktiviteyi ya da epileptik odağı aktif hale getirmektir.
EEG’nizin doğru yorumlanmasını istiyorsanız yapmanız gereken kaliteli kayıt yapmaktır. Bunun yolu da elektrotların titiz bir şekilde yerleştirmekten, cihazın yapılması gereken kontrollerini yapmaktan, artefaktları tanıyıp aynı zamanda mümkün olursa düzeltmekten geçer.
EEG ÇEKİMİ SIRASINDA;
1)10 saniye aralıkla 5 ila 7 kez gözünüzü açıp kapama işlemi
2)3 ila 5 dakika sürmesi gereken derin nefes alıp verme işlemi (hipervantilasyon)
3)5 ila 7 dakika süren ışıklı uyarı (fotik stimülasyon dediğimiz) gibi aktivasyon yöntemleri uygulanmaktadır.
Çocuk yaşta bireylerde inceleme esnasında tepki ve kooperasyon eksikliği gözlemlenebilir. Eğer böyle bir durum olursa elektrodlar hasta uyuduktan sonra bağlanır. Uyku kaydı tamamlanır ve sonrasında da hasta uyandırılır. Hareketlerin EEG kaydına engel teşkil etmediği bir sırada olabilecek en uzun sürede EEG kaydına devam edilir.
Çocuklara genel olarak kısa zamanlı uyku EEG çekimi yapılmaktadır. Çocuğun anne kucağında olması ve anne sıcaklığını hissetmesi de sakinleşip uyumasına oldukça katkı yapacaktır. Bu işlem can yakmaz. Hastaya asla elektrik verilmez.
EEG KAYIT SÜRELERİ HAKKINDA:
1)Normal EEG 20 ila 30 dakika gibi bir süreyi kapsar.
2)Uyku-Uyanıklık EEG: Genellikle 1 saat sürer (40 dakikası uyku hali ve 20 dakikası uyanık).
Bunun dışında bazı durumlarda 3saat, tüm bir gece veya 24 saat süren EEG çekilebileceğini de ekleyelim.
BEBEKLERE EEG ÇEKİMİ:
Küçük yaştaki bebeklerde EEG incelemesi her zaman uyku halinde yapılır. Bunun nedeni bu bebekleri hareketsiz tutmanın zor olmasıdır. Bu sebeple size inceleme için verilen randevu vaktinden önce bebeğinizin yeterli miktarda uykusuz kalmasını sağlamaya çalışın. EEG incelemesinden önce düzgün bir şekilde çocuğun bilgilendirmek, çocuğun korkusunun azalması için oldukça önemlidir. Ayrıca güler yüzlü ve anlayışlı bir tavır çocuğa güven verecektir.
Bebeğin uykusuz bırakılmış vaziyette o sırada doğal uykusunda olması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bebeğin karnı toksa daha iyi uyuması da mümkündür. Daha önce de dediğimiz gibi anne kucağında olursa anne sıcaklığını alır ve sakinleşip uyuyabilir.
Her türlü sağlık sorunlarınızı, Check-up, yada başka tabirleçekapyaptırarak vücudunuzun sağlık haritasının çıkarılması ve mevcut durumda bir rahatsızlığa neden olmayan ve fakat olası bir sıkıntının gözlemlenerek teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz. Öyleyse Genel bir sağlık taraması yaptırarak, mevcut rahatsızlıkların belirlenmesine, ve ilerde rahatsızlıklara yol açabilecek anormal durumların ortaya çıkarılmasını sağlayabilirsiniz. Kısaca Checkup (Cekup) yaptırarak mevcut hastalıklarınızı ve ileride hastalıklara yol açabilecek sakıncalı unsurları tespit, teşhis ve tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz.
Check up fırsatlarını ve check up kampanyalarını takip etmek için Bu Linki tıklayın ve ya Check Up Kampanya bilgisi için 0546 274 02 73 (Şimdi check-up zamanı.)
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN