
SMA HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ, EVRELERİ NELERDİR? TEDAVİSİ VAR MIDIR?
sma hastalığı nedir
Halk arasında Gevşek Bebek Sendromu olarak da bilinen SMA (Spinal Müsküler Atrofi) günümüzde sıkça işittiğimiz, daha çocukluk döneminden belirtilerini gösteren bir tür omurilik rahatsızlığıdır. SMA hastalığı belirtileri nelerdir, SMA hastalığı nasıl tedavi edilir? sma hastalığı nedir ?Gibi SMA hakkında özellikle sosyal medyada sorulan birçok sorunun cevabını yazımızda bulabileceksiniz.
SMA HASTALIĞI NASIL OLUR?
sma hastalığı nedir
Başlarken, her türlü SMA hastalığında öncelikli olarak omurilik bölgemizde yer alan hareket sinirlerinin etkilendiğini belirtelim. Kaslarımızın hareketlerini doğrudan yöneten sinir sisteminin zarar görmesi nedeniyle, kaslarımız görevlerini yerine getiremez ve zayıflar. Bunun akabinde de SMA ya da halk arasında bilinen adıyla Gevşek Bebek Sendromu meydana gelir. Unutmadan, SMA’nın kademe kademe ilerlediği uzmanlar tarafından söylenmektedir.
SMA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR? EVRELERİ NEDİR?
Peki, SMA hastalığının belirtileri nelerdir? Dediğinizi duyar gibiyim. Kas güçsüzlüğü ve atrofisi SMA hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır. Uzmanlar şu ana kadar, SMA’nın klinik olarak birbirinden farklı şiddette ve tipte 4 farklı tipini belirlemişlerdir. Bu 4 tip arasında en riskli diyebileceğimiz aşama, SMA TİP 1’dir.
SMA TİP 1 çok küçük yaşlarda bile etkilerini gösterir ve bu belirtiler azımsanmayacak oranda ciddidir. Bu yüzden çocuklarımızda bu belirtileri gözlemlediğimizde hiç vakit kaybetmeden onları bir doktor muayenesine götürmemiz gerekmektedir. Şimdi dilerseniz SMA hastalığının evrelerini tanımaya başlayalım.
SMA Hastalığının Türleri?
SMA TİP 1
Herhangi bir destek alınmadan oturulamaz ve kafatasının kontrolü epey zordur. Hastalık doğuştan gelir, hasta rahatça fark edilebilecek oranda gevşektir. Hasta çok ciddi solunum zorluğu çekmektedir ve bir destek sağlanmadığı sürece yaşamını yitirebilir. (Allah korusun)
SMA TİP 2
SMA TİP 1’ den farklı olarak bu evrede kafatası kontrol edilir. Destek alınmadan oturulabilir. SMA TİP 2 evresinde hasta, yatar vaziyetteyken oturur vaziyete geçemez. Uzmanlar SMA TİP 2’nin 4 evre içerisinde orta ağırlıklı olan tip olduğunu belirlemişlerdir. Bu hastalık ilkin hasta 18 aylık olmadan önce başlamaktadır.
SMA TİP 3
Bu hastalık en az ciddi olan hastalıktır diyebiliriz. Hastalık,hasta 18 aylığı geçtikten sonra başlamaktadır. SMA TİP 3 hastalarının yürüme hareketlerin gerçekleştirmelerinde bir kusurları olmasa da kas hususunda zayıflıkları olduğu bilinen bir gerçektir. Bu hastalığa sahip hastalar, çokça düşer, bir merdivenden yukarı çıkarken veyahut çömeldikten sonra kalkarken zorlanma yaşarlar. Hastaların bacakları güçsüzdür, bu nedenle kolları da güçsüzdür. SMA TİP 3 hastalığı bulunan kişilerde hastalık başlangıç zamanı değişebilir. Genellikle hastalık başlangıcının zamanı gecikmesi durumu hastalığı kişiler için nispeten daha hafif bir hale getirir.
SMA TİP 4
Başlangıcının erişkin yaşlarda gözlemlendiği bu tipte kollar ve bacaklarda zayıflık görülmektedir. Genel olarak bu hastalık tipine sahip kişilerin yürüyebildikleri uzmanlar tarafından belirtilmiştir.
SMA hastalığı son yıllarda bilinmeye başlanan bir hastalık olduğu için, haliyle birçok aile de çocukları için endişeleniyor. SMA hakkında ailelerin merak ettiği birçok soru oluyor. Bunlardan en önemlisi de SMA hastalığı belirtileri nelerdir, sorusu elbette. SMA hastalığının bilinen belirtileri; kaslarda güçsüzlük, eklem bölgelerinde gevşeklik, kol ve bacak bölgelerinde görülen gelişim geriliği, omurga eğriliği, nefes darlığı, dilde fasikilasyon, azalmış derin tendon reflexleri, kuvvetsizlik, yaşıtlarından geri kalmışlık, yavaş hareket etmek, sıkça yere düşmek, beslenme yanlışlıkları ve cılız ağlamadır.
“Spina Bifidali Bebek” Makalesi de İlginizi Çekebilir
“Alerji Hastalığı Hızla Artıyor” Makalesi de İlginizi Çekebilir
“Check up Fiyatları 2018” Makalesi de İlginizi Çekebilir
“Pırasanın Yararları Nelerdir ?” Makalesi de İlginizi Çekebilir
“Çekap Yapan Devlet Hastaneleri” Makalesi de İlginizi Çekebilir.
uzman cekap aydinlaaya devam ediyor tesekurler