0 546 274 02 73
tren
Sosyal Medya Hesaplarımız

Check-up nedir, Ne zaman ve Nasıl yapılır?

22 Ekim 2017
38 kez görüntülendi
Check-up nedir, Ne zaman ve Nasıl yapılır?

Check-up nedir, Ne zaman ve Nasıl yapılır?

Genel Sağlık Taraması anlamına gelen check-up Doğru zamanda ve doğru şekilde yapıldığında bizleri ölümcül ve riskli hastalıklardan koruyabilir. (check-up halk dilinde çekap,yada çekup diye de bilinir.)

Check-up yaptırmak için herhangi bir sağlık şikayeti ve rahatsızlık olması gerekmediği gibi peryodik olarak yılda bir kez yapılan check-up siz farkında olmadan ilerleyen hastalıkların tespiti ve tedavisi için çok önemli bir husustur. Sadece bir kaç saatinizi ayırarak check-up uygulaması yaptırmak mümkündür, bu sayede genel sağlık durumunuz hakkında çok detaylı bilgi sahibi olabilir ve tüm rahatsızlıklarınızı öğrenebilirsiniz; zamanında tedavi uygulayarak daha konforlu ve uzun bir yaşam sürebilirsiniz. (check-up halk dilinde çekap,yada çekup diye de bilinir. Çekap demek erken teşhis demektir.)

Check-up nedir, ne demek?

Check-up uygulamaları modern laboratuarlarda dalında uzman profesyonel bir sağlık ekibi tarafından uluslar arası standartlarda gerçekleştirilir. Check-up‘ta prensip teşhis ve önlem üzerine inşa edilir. Amaç kaliteli ve uzun bir yaşamdır. Check-up aslında erken teşhisten başka bir şey değildir.

Check-up kişiye özel olmalıdır

Check-up karmaşık,komplike test ve görüntülemelerden oluşan  tetkiklerden ziyade aslında öncesi ve sonrası olan önemli bir süreçtir. Bu uygulamanın öncesi vardır ve bu süreç oldukça önemlidir; check-up standart, basma kalıp, her bedene uyan bir program olmaktan ziyade, alanında uzman doktor muayenelerinde kişinin sağlığı hakkındaki yaşam hikayesi, fiziksel ve kalıtımsal özellikleri ile varsa kullandığı ilaçlar öğrenilerek, uygulanacak check-up uygulanmasının doğru şekillenmesi yani kişiye özel bir paketin oluşturulması ve en doğru sonuçların çıkması sağlanmış olur. Check-up programını öncesi ve sonrası var demiştik, öncesi yazımızda ele aldık sonrası ise sonuçların uzman doktorlar tarafından  tarafından yorumlanmasıdır (sistematik konsiltasyon).

Check-up her tür kansere karşı hayati önem taşır

Check-up uygulamalarında screen testleri vardır, yaşa ve cinsiyete uygun olarak hazırlanmıştır. Kanseri işaret eden herhangi bir belirti yoksa bile check-up programında uygulanan screen testleri kanser illetinde hayat kurtarıcı olabilir. Mesela kolon kanseri için 50’li yaşlarda her sene dışkıda gizli kan ve beş yılda bir kez kolonoskopi önermektedir.

Yaşlanmayla birlikte ; özellikle ellili yaşlardaki erkeklerde kalp ve damar rahatsızlıkları, akciğer kanseri , prostat kanseri; bayanlarda yaşla gelen menopoz ve kemikte erime, kalp hastalıkları, meme ve rahim kanseri gibi problemleri teşhis etmek için kapsamlı yıllık check-up programları uygulanır. Sonuçlara göre riskli durum varsa kontroller daha kısa aralıklarla önerilir.

Check-up nasıl yapılır, check-up’ta neler yapılıyor?

Tüm check-up uygulamasında vücudun kan basıncı, kalbin genel durumu ve solunum, genel sağlık durumu gibi hayati unsurlara bakılır; akabinde kardiyolojik incelemeler, iç hastalıkları, kkb, nöroloji, cilt hastalıkları, kadın doğum, üroloji, muayeneleri yapılır.

Erkeklerde ayriyeten üroloji muayenesi; kadınlar içinse meme ultrasonu ve pelvik muayene yapılır. Ardından tam kan sayımı, kimya paneli, romatizma paneli, idrar tahlili gibi çeşitli laboratuvar testleri istenir. Bunlar dışında doktorun oluşturduğu kişiye özel bazı testlerde yaptırmanız gerekebilir.

Hastanın özelliklerine göre; hematolojik uygulamalar, detaylı kalp tetkikleri, karaciğer ve böbrek testleri ve biyokimya tetkikleri, hormon tetkikleri, detaylı enfeksiyon araştırması, radyolojik tetkikler, endoskopik muayeneler ve kanser tarama testleri yer almaktadır.

Check-up için Hazırlık

Hamilelik durumunuz varsa veya şüpheniz varsa, check-up öncesi mutlaka durumu doktorunuza bildiriniz.

-Daha önce yaptırdığınız test ve tetkiklerinizi beraberinizde getiriniz.

-Mutlaka randevulu geliniz (Bilgi ve Randevu için 0546 274 0273- 0850 304 9871)

-Hiçbir şey yemeden, geliniz.(meyve suyu-gazlı içecekler-alkol içmeyiniz. 8 ila 12 saatlik bir açlık süresi gereklidir).

Pratik bir kıyafetle geliniz.

-Sürekli kullandığınız ilaçlarınız varsa, mutlaka check-up doktorunuza iletiniz.

-Bayanların mümkünse adet dışı günleri tercih etmeleri gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?